GALERIE   Rumia
Na przełomie lipca i sierpnia 2011r. nauczycielki branży gastronomicznej z Centrum Kształcenia Praktycznego w Siedlcach, uczestniczyły w I części projektu, pt. "PRAKTYKA PODSTAWĄ KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO”, współfinansowanego ze środków UE w ramach EFS.
Koordynatorem projektu jest Stowarzyszenie Rozwoju Społeczno- Gospodarczego „Wiedza” we współpracy z ZSP nr 3 oraz CKP Siedlce.
Zadaniem projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych uczestników poprzez udział w szkoleniach teoretycznych, metodycznych, a także udział w stażach w przedsiębiorstwach.
Staż dla nauczycieli gastronomii trwał 2 tygodnie i odbył się w czterogwiazdkowym Hotelu SPA FALTOM w Rumii k. Gdyni.
Program stażu obejmował między innymi:
1. Zapoznanie się ze strukturą i organizacją restauracji, kuchni i hotelu.
2. Zapoznanie się ze specyfiką pracy na poszczególnych stanowiskach.
3. Zapoznanie z systemami obsługi i samoobsługi w zakładach gastronomicznych.
4. Przygotowanie sali konsumenckiej.
5. Przyjmowanie zamówień i realizacji zamówienia.
6. Poznanie ogólnych zasady podawania i serwowania potraw i napojów.
7. Zapoznanie z organizacją produkcji i usług hotelu.
8. Asystowanie przy prowadzeniu prac na stanowiskach związanych
z kierunkiem kształcenia realizowanym w szkole.
9. Zapoznanie z pracą w kuchni gorącej i zimnej.
10. Zapoznanie z pracą w kuchni śniadaniowej.
11. Zapoznanie z częścią recepcyjną.
12. Nabycie umiejętności parzenia kawy
W projekcie wzięły udział:
- p. Bożena Wyrębiak
- p. Barbara Rawa
- p. Ewa Janik
- p. Małgorzata Ługowska
- p. Marianna Kosyl
- p. Agata Zamyłko.
|