GALERIE   Śniadanie wielkanocne - wczoraj i dziś
23 marca 2010r. w Centrum Kształcenia Praktycznego w Siedlcach odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny pt.: „ Śniadanie Wielkanocne - wczoraj i dziś. ”
Celem konkursu było propagowanie wiedzy i kształtowanie umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, upowszechnienie w środowisku szkolnym umiejętności kulinarnych, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz tradycji dotyczącej obchodów Świąt Wielkanocnych.
Konkurs był przeznaczony dla uczniów klas zasadniczych zawodowych i technikum o profilu gastronomicznym, uczących się w zawodach:
- kucharz małej gastronomii, cukiernik,
- hotelarz i technik żywienia i gospodarstwa .
Do udziału w konkursie przystąpiło 9 zespołów liczących max. 4 uczniów.
Uczestnicy mieli za zadanie wykonać samodzielnie 2 potrawy kulinarne z podanych kategorii: sałatki, zakąski zimne, potrawy rybne, dania gorące i wyroby cukiernicze. Wszystkie wyroby nawiązywały do tematu konkursu.
Wykonane prace konkursowe oceniło jury konkursowe wg. następujących kryteriów :
- prezentacja potraw (smak potraw, wygląd potraw) ,
- aranżacja stołu ,
- ocena ogólna całej pracy (wygląd całej pracy, stopień trudności, przestrzeganie regulaminowego czasu).
Decyzją komisji konkursowej w składzie: p. Agnieszka Czarnocka, p. Waldemar Ciulak, p. Barbara Rawa, p. Marianna Kosyl – wyłoniono zwycięzców:
Numer zespołu |
Opiekun |
Klasa |
Nazwiska i imiona uczestników |
Zajęte miejsce |
9
|
Paciorek Anna
|
4gb
|
Borowska Monika
Piskorz Katarzyna
Remiszewska Anna
Ślubowska Olga |
I |
4 |
Zamyłko Agata |
4ga |
Borkowska Beata
Głozak Mateusz
Cielemęcki Daniel
Orzełowska Marlena |
II |
5
|
Zamyłko Agata |
1c |
Sulej Iwona
Skoniecki Łukasz
Strzalińska Anna |
III |
Zwycięzcy otrzymali: pamiątkowe dyplomy, darmowe karnety do Novego Kina w Siedlcach.
Ponadto wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni wyjazdem na szkolną wycieczkę zawodową organizowana przez CKP i UM Siedlce w ramach Projektu „Lepszy w zawodzie”.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom!!!
zdjęcia: Magdalena Szarek
|