Po ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego Kelnera uczestnik otrzymuje kwalifikacje zawodowe w zakresie:
Wykonywanie usług kelnerskich (HGT.01)
Ukończenie KKZ oraz uzyskanie kwalifikacji Kelnera umożliwia m.in.: podjęcie zatrudnienia we wszystkich lokalach gastronomicznych, restauracjach, a także pubach, dyskotekach, hotelach lub firmach cateringowych.
Do zadań zawodowych kelnera należy:
- profesjonalna obsługa klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go,
- powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów,
- przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie,
- przyniesienie zamówionych potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu,
- sprawowanie ciągłego nadzoru nad klientami i reagowanie na każde wezwanie,
- przedstawienie rachunku i przyjmowanie zapłaty,
- odpowiednie pożegnanie klientów i zachęcenie ich do ponownego odwiedzenia tego miejsca,
- przygotowanie lokalu do przyjęcia gości,
- nakrywanie do stołu,
- dbanie o czystość zastawy i sztućców,
- nadzór nad jakością podawanych potraw.
Uczestnik otrzymuje zaświadczenie ukończenia Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Do pobrania:
Formularz zgłoszeniowy
Modelowy program KKZ