Pracownia podzielona jest na 3 specjalistyczne działy, tj.:
- pracownię sporządzania ciast i półproduktów cukierniczych,
- pracownię wypieku wyrobów cukierniczych,
- pracownię wykończania wyrobów gotowych.

Działalność dydaktyczna
W pracowni tej prowadzone są:
- zajęcia praktyczne z klasami ZSZ o specjalności: cukiernik
- moduły programowe dotyczące zagadnień z cukiernictwa w klasach technikum zawodowego o specjalności: technik żywienia i gospodarstwa domowego i w klasach ZSZ o specjalności: kucharz małej gastronomii.

Uczniowie na tej pracowni doskonalą umiejętności z zakresu:
- produkcji mas, kremów i pomad,
- produkcji wyrobów z ciast: parzonego, drożdżowego, kruchego, francuskiego, piernikowego, biszkoptowego bezowego i innych,
- sporządzania wyrobów trwałych – tzw. suchego pieczywa cukierniczego,
- sporządzanie figurek marcepanowych i ozdób z czekolady.
Ponadto w ramach realizacji zagadnień programowych uczniowie przygotowują wyroby cukiernicze na indywidualne zamówienia i przyjęcia okolicznościowe realizowane przez CKP.
Opiekunowie pracowni: Teresa Marton, Irena Rytel, Marianna Kosyl, Małgorzata Ługowska