Po ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego Kucharza uczestnik otrzymuje kwalifikacje zawodowe w zakresie:
Przygotowanie i wydawanie dań (HGT.02)
Uzyskanie kwalifikacji Kucharza umożliwia m.in.: przyrządzanie różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów. Jednak wbrew najczęstszym skojarzeniom jego praca nie sprowadza się tylko do zapewnienia posiłków. Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.
Do zadań zawodowych kucharza należy:
- planowanie produkcji,
- dbanie o asortyment,
- sporządzanie listy zapotrzebowania,
- odbieranie zamówień,
- ocenianie potraw, pobieranie próbek,
- kreowanie oferty posiłków, udoskonalanie menu,
- nadzorowanie procesem produkcji,
- pomoc dla pracowników w przyrządzaniu wyrobów,
- kreowanie nowych pomysłów kompozycji i potraw,
- nadzorowanie wydawania, podawania lub przewozu gotowych potraw,
- wszelkie czynności związane z rozliczaniem dostaw i innych spraw zarządzania,
- opracowanie programu działań i harmonogramów dla pracowników.
Uczestnik otrzymuje zaświadczenie ukończenia Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Do pobrania:
Formularz zgłoszeniowy
Modelowy program KKZ