Po ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego Cukiernika uczestnik otrzymuje kwalifikacje zawodowe w zakresie:
Produkcja wyrobów cukierniczych (SPC.01)
Ukończenie KKZ oraz uzyskanie kwalifikacji Cukiernika umożliwia m.in.: podjęcie zatrudnienia w cukierniach, restauracjach, hotelach, firmach produkujących czekolady lub słodycze, czy też w manufakturach słodyczy – gdzie odbywają się widowiskowe pokazy, podczas których na oczach klientów wytwarzane są kolorowe cukierki, lizaki i inne łakocie. Oczywiście można też założyć własną działalność gospodarczą i np.: wypiekać torty na indywidualne zamówienie klientów – z okazji urodzin, ślubu, komunii, itp.
Do zadań zawodowych Cukiernika należy:
- produkcja wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów oraz ich dekorowanie
- rozliczanie przyjętych i wydanych surowców
- organizowanie własnego stanowiska pracy i stanowisk pracy podległych pracowników
Uczestnik otrzymuje zaświadczenie ukończenia Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Do pobrania:
Formularz zgłoszeniowy
Modelowy program KKZ