"Kuchnia Polska na Mazowszu 2012"

26 października 2012 w Warszawie w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu 2012". Do rywalizacji stanęły dwuosobowe zespoły kucharzy. Z kolei w konkursie kelnersko - sommelierskim uczestnicy rywalizowali indywidualnie.
Bezpośrednio po odprawie w wylosowanej przez siebie kolejności do rywalizacji przystąpili finaliści Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu 2012", którymi w tegorocznej edycji byli:

  1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych ul. Żołnierska 49, Olsztyn,
  2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ul. Ogrodnicza 6, Pomiechówek,
  3. Zespół Szkół im. Michała Konarskiego ul. Okopowa 55a, Warszawa,
  4. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, Łódź,
  5. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich ul. Majdańska 30/36, Warszawa,
  6. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Kamienna 86, Wrocław,
  7. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8, Warszawa,
  8. Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin,
  9. Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 ul. Piłsudskiego 36, Biała Podlaska,
  10. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach, 59-830 Olszyna,
  11. Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4, Grodzisk Mazowiecki,
  12. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, Warszawa,
     

Uczestnikom towarzyszyła pełna koncentracja, wielkie zaangażowanie i chęć pokazania własnych umiejętności towarzyszyła kulinarnym zmaganiom. Rywalizacja konkursowa odbywała się w bardzo dobrze wyposażonej sali technologii gastronomicznej Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych - organizatora konkursu, oczywiście pod bacznym okiem jurorów technicznych, zwracających uwagę również na profesjonalizm pracy, zużycie produktów spożywczych, czystość na stanowisku pracy                     w trakcie rywalizacji jak i po jej zakończeniu.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury.

Jury degustacyjne w składzie:

  • Andrzej Bryk - przewodniczący jury
  • Grażyna Uścińska - restauracja Moonsfera
  • Paweł Malewski - Prezes Stalgast Sp. z o.o.
  • Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
  • Wiesława Puławska - nauczyciel zawodu
  • Małgorzata Konarzewska - nauczyciel zawodu

Jury techniczne w składzie:

  • Wojciech Pasikowski - przewodniczący jury
  • Zbigniew Łęgowski
  • Tomasz Gawarzyński
  • Anna Kmiołek - nauczyciel zawodu
  • Agnieszka Chacińska - nauczyciel zawodu


Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i wyrównany, o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach:

1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:

I miejsce w konkursie kelnerskim:

  • Michał Dudziński

ZSSG Warszawa ul. Komorska

I miejsce w konkursie kulinarnym:

  • Dawid Walas
  • Paweł Wilamowski

 ZSG Łódź ul. Sienkiewicza

II miejsce w konkursie kelnerskim:

  • Weronika Remiszewska

ZSG Warszawa ul. Poznańska

  • Katarzyna Jasińska

 ZSGS Olsztyn ul. Żołnierska

II miejsce w konkursie kulinarnym:

  • Bartosz Murawski
  • Mateusz Litwińczuk

ZSGH Warszawa ul. Majdańska

  • Stefan Heidicke
  • Robert Richter

OSZ Gastgewerbe, Berlin

III miejsce w konkursie kelnerskim:

  • Joanna Zawicka

ZSG Łódź

  • Paweł Grzywacz

ZSG Wrocław

  • Patryk Odolczyk

ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki

III miejsce w konkursie kulinarnym:

  • Katarzyna Kowalewska
  • Mateusz Siemaszko

ZSGS Olsztyn

  • Michał Gniadek
  • Jakub Łukasik

ZSSG Warszawa

  • Maciej Osiński
  • Igor Sinoracki

  ZSG Warszawa

Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył:
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, Łódź w składzie:

  • Dawid Walas (kucharz)
  • Paweł Wilamowski (kucharz)
  • Joanna Zawicka (kelner)
  • Krystyna Brzezicka (opiekun zespołu)

Galeria

AKTUALNOŚCI

Dział Aktualności Centrum Kształcenia Zawodowego w Siedlcach to miejsce, w którym na bieżąco informujemy o wydarzeniach, inicjatywach i sukcesach naszej placówki. Znajdziesz tu relacje z przeprowadzonych szkoleń, informacje o nowych projektach edukacyjnych oraz ogłoszenia dotyczące rekrutacji i kursów. To źródło wiedzy dla uczniów, nauczycieli i wszystkich zainteresowanych życiem naszego Centrum.
Wystawa grzybów – lekcja przyrody i bezpieczeństwa

Wystawa grzybów – lekcja przyrody i bezpieczeństwa

Dnia 27 października 2025 roku uczniowie klasy Ibk, pod opieką nauczyciela, uczestniczyli w edukacyjnej wycieczce na wystawę grzybów zorganizowaną przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Siedlcach.

Więcej
Wizyta firmy Mako Weld Sp. z o.o.

Wizyta firmy Mako Weld Sp. z o.o.

W Centrum Kształcenia Branżowego w Siedlcach mieliśmy przyjemność gościć przedstawicieli firmy Mako Weld Sp. z o.o. – dynamicznie rozwijającego się przedsiębiorstwa z branży spawalniczo-ślusarskiej. Celem wizyty było zaproszenie naszych uczniów do odbycia praktyk zawodowych oraz podjęcia pracy po ukończeniu szkoły.

Więcej
Dzień Kucharza w CKB

Dzień Kucharza w CKB

W tym dniu w wydarzeniu uczestniczyli również nauczyciele branży gastronomicznej, wspierając młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Więcej
Dzień Edukacji Narodowej

Dzień Edukacji Narodowej

Dzień Edukacji Narodowej to wyjątkowy moment w roku szkolnym, kiedy z wdzięcznością i uznaniem kierujemy słowa podziękowania do wszystkich nauczycieli i pracowników oświaty.

Więcej

Razem kształcimy przyszłość – z partnerami na rzecz edukacji i rynku pracy

Centrum Kształcenia Zawodowego współpracuje z renomowanymi partnerami branżowymi, instytucjami edukacyjnymi oraz pracodawcami, aby zapewnić uczniom praktyczne doświadczenie i aktualną wiedzę rynkową. Dzięki tym relacjom tworzymy ścieżki rozwoju zawodowego, które odpowiadają na realne potrzeby gospodarki i wspierają sukces naszych absolwentów.
zamknij