W dniach 20-22.10.2010 r. w Siedlcach odbyło się seminarium dla nauczycieli przedmiotów związanych z żywieniem człowieka i gospodarstwem domowym na temat "Potrzeby i preferencje konsumentów usług gastronomicznych”.
Oczywiście nie mogło zabraknąć tam naszych Pań nauczycielek branży gastronomicznej.
Seminarium organizowane było przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie we współpracy z SGGW w Warszawie i Uniwersytetem Przyrodniczo Humanistycznym w Siedlcach.
Na seminarium poruszano takie zagadnienia jak:
• Trendy w zachowaniach konsumentów i ich efekty na rynku usług gastronomicznych
• Pozycja jakości posiłków wśród czynników kształtujących preferencje nabywców usług gastronomicznych
• Zasady nakrywania stołów i serwowania potraw
• Zasady obsługi gości w gastronomii savoir–vivre
• Ocenianie kształtujące
• Metody aktywizujące w procesie nauczania
W seminarium wzięło udział 42 nauczycieli szkół rolniczych z całej Polski, realizujących przedmioty związane z żywieniem człowieka i obsługą konsumenta.
Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się ćwiczenia z zasad obsługi gości i praktyczne pokazy najnowszych trendów w dekoracji potraw i produktów cukierniczych. Temat ten prowadziły nauczycielki z CKP: p. Marianna Kosyl i Małgorzata Ługowska. Panie przedstawiły trendy w dekoracji tortów w stylu angielskim oraz wykorzystanie czekolady do produkcji wyrobów cukierniczych.
Cieszymy się, że zaprezentowane przez Panie wyroby bardzo się podobały i smakowały pozostałym uczestnikom seminarium…
W trzecim dniu konferencji nauczyciele uczestniczyli w XII festiwalu nauki zorganizowanym przez Uniwersytet Przyrodniczo Humanistyczny w Siedlcach w bloku tematycznym "Poznaj Dobrą Żywność".
Dnia 27 października 2025 roku uczniowie klasy Ibk, pod opieką nauczyciela, uczestniczyli w edukacyjnej wycieczce na wystawę grzybów zorganizowaną przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Siedlcach.
W Centrum Kształcenia Branżowego w Siedlcach mieliśmy przyjemność gościć przedstawicieli firmy Mako Weld Sp. z o.o. – dynamicznie rozwijającego się przedsiębiorstwa z branży spawalniczo-ślusarskiej. Celem wizyty było zaproszenie naszych uczniów do odbycia praktyk zawodowych oraz podjęcia pracy po ukończeniu szkoły.
W tym dniu w wydarzeniu uczestniczyli również nauczyciele branży gastronomicznej, wspierając młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Dzień Edukacji Narodowej to wyjątkowy moment w roku szkolnym, kiedy z wdzięcznością i uznaniem kierujemy słowa podziękowania do wszystkich nauczycieli i pracowników oświaty.