W dniu 11 stycznia 2013 r. w Krajowym Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie odbyły się warsztaty szkoleniowe dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, których program obejmował techniki rzeźbienia w owocach i warzywach stosowane w zdobieniu żywności i dekoracji stołu.
W warsztatach uczestniczyły nauczyciele Centrum Kształcenia Praktycznego: Agata Zamyłko i Agnieszka Józwik.
Warsztaty odbywały się pod kierunkiem wielokrotnie nagradzanego instruktora w dziedzinie carvingu Pana Tomasza Szpalka, Wicemistrza Polski 2008 i Wicemistrza Europy 2009 w Carvingu Owocowym.
Uczestnikom została przedstawiona krótka historia rzeźby owocowej i warzywnej. Instruktor przedstawił najczęściej stosowane narzędzia i techniki w dekoracji oraz zasady doboru owoców i warzyw do rzeźbionej dekoracji. Podczas ćwiczeń uczyliśmy się jak prawidłowo posługiwać się narzędziami wykorzystywanymi do rzeźbienia w owocach i warzywach.
Nauczyciele wykonali między innymi tulipany z papryki, chryzantemy z sałaty pekińskiej, róże z kalarepy i inne elementy roślinne. Uwieńczeniem zdobytych umiejętności było wykonywanie motywów tajskich w melonie i arbuzie
Jak się okazało wykonywanie owocowych i warzywnych rzeźb nie jest szczególnie skomplikowane i nie wymaga nadzwyczajnych zdolności manualnych. Doskonałość można osiągnąć poprzez ćwiczenia i praktykę. Sztuka rzeźbienia wymaga cierpliwości, skupienia i uwagi. Jest to bardzo kontemplacyjna i twórcza praca, a nagrodą po precyzyjnym jej wykonaniu jest zachwyt i podziw ludzi, którzy oglądają nasze dzieła.
Na zakończenie szkolenia każdy uczestnik przygotował kompozycję z wykonanych prac. Efektem końcowym warsztatów była prezentacja dorobku wszystkich uczestników w postaci barwnej i okazałej kompozycji. Uzyskane umiejętności w dziedzinie carvingu stanowiły podstawę do otrzymania certyfikatów.
Carving to wykwintne rzemiosło, które sprawia, że pięknie przyozdobione potrawy nie tylko doskonale smakują, ale też cieszą oko. Każdy ładnie udekorowany talerz, czy stół bankietowy podnosi wartość potrawy. Zdarza się że, w pamięci gości częściej pozostają ciekawe dekoracje niż sama potrawa. Tak już jest, że najpierw jemy oczami, więc warto poświęcić troszeczkę czasu i energii w ozdobienie naszych potraw czy organizowanych przyjęć.
Umiejętności , które nabyłyśmy podczas szkolenia będziemy wykorzystywać na zajęciach z uczniami, ucząc ich nowoczesnych technik dekoracji potraw.
Dnia 27 października 2025 roku uczniowie klasy Ibk, pod opieką nauczyciela, uczestniczyli w edukacyjnej wycieczce na wystawę grzybów zorganizowaną przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Siedlcach.
W Centrum Kształcenia Branżowego w Siedlcach mieliśmy przyjemność gościć przedstawicieli firmy Mako Weld Sp. z o.o. – dynamicznie rozwijającego się przedsiębiorstwa z branży spawalniczo-ślusarskiej. Celem wizyty było zaproszenie naszych uczniów do odbycia praktyk zawodowych oraz podjęcia pracy po ukończeniu szkoły.
W tym dniu w wydarzeniu uczestniczyli również nauczyciele branży gastronomicznej, wspierając młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Dzień Edukacji Narodowej to wyjątkowy moment w roku szkolnym, kiedy z wdzięcznością i uznaniem kierujemy słowa podziękowania do wszystkich nauczycieli i pracowników oświaty.